Esquerra Republicana

 

Publicat al diari Avui el 29 de febrer del 1988.

Cada quatre anys tenim un 29 de febrer. Cada quatre anys, també, tenim eleccions autonòmiques a Catalunya. Falten exactament tres mesos per a les pròximes. Per a Esquerra Republicana arriben massa aviat.

A ERC hi ha ingressat al llarg de l'any passat un miler de nous afiliats, el més conegut dels quals és l'Àngel Colom. Aquesta saba nova ha revifat el vell partit. Ara té prop de quatre mil militants i cent quaranta seccions locals. Té també dos-cents regidors i una dotzena d'alcaldes i creix l'arrelament del partit en el teixit associatiu. Alhora, es va perfilant la nova identitat ideològica d'ERC, que s'assenta en quatre pilars: la fidelitat a la pròpia tradició, al partit de Macià i Companys; la defensa dels drets civils, en la línia del partit radical italià; l'ecologisme i el pacifisme, com els verds alemanys; i l'alliberament nacional de les nacions europees sense Estat, i d'aquí ve l'aliança amb partits com l'Eusko Alkartasuna de Garaikoetxea.

La pega és que la successió d'Heribert Barrera per part de Joan Hortalà no ha seguit el bon exemple de la d'Antoni Gutiérrez Díaz per part de Rafael Ribó, o la de Joan Reventós per part de Raimon Obiols, encara que tampoc no ha causat els estralls de la de Santiago Carrillo.

Als mitjans d'informació preval la imatge -injusta- de l'actual ERC com una olla de grills, quan en realitat és un partit que avança en cohesió, definició ideològica i activitat militant.

Dins el sistema de partits polítics de Catalunya, el paper d'ERC és ben positiu. Tant de bo les urnes no li siguin adverses.

Quan vaig escriure i publicar per primera vegada aquesta fotografia subjectiva de l'Esquerra Republicana del 1988, ni jo ni ningú no sabia que totes les successions en el lideratge de l'ERC contemporània representarien un daltabaix. La successió Barrera/ Hortalà, la Hortalà/ Colom,  la Colom/Carod i ara la Carod/ Puigcercós.  

 

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>