Soliloqui polític

 

Publicat al diari Avui el 25 de gener del 1988.

Tenim diverses cultures polítiques i cadascuna afirma els valors propis mentre critica els d'un contrari que no respon… potser perquè no existeix. Els polítics tenen la virtut de saber explicar amb claredat i precisió les seves idees i el defecte de caricaturitzar les de l'adversari. Cada partit s'expressa a través d'un soliloqui.

Penso que les tres cultures polítiques que hi ha a Catalunya són la d'esquerres, la cristiana i la nacionalista. Quan els d'esquerres assenyalen amb el dit CiU, els d'aquesta coalició no se senten al·ludits, perquè troben que no són dretans, sinó progressistes. Davant la mentalitat catòlica d'Unió Democràtica i del gruix de la gent de Convergència, inclòs el president Pujol, els d'esquerres no se senten interpel·lats, ja que no van per la vida d'anticlericals i creuen que les esquerres encarnen els genuïns valors cristians. Enfront del nacionalisme d'Esquerra Republicana i de CiU, els socialistes no se senten acusats, ja que es defineixen com a catalanistes, i els d'Iniciativa per Catalunya tampoc, perquè s'afirmen com a força nacional. No parlo d'Aliança Popular ni del CDS perquè viuen fora muralles de la política catalana.

Per part del ciutadà, creure's al cent per cent el discurs d'una de les quatre forces polítiques catalanes i la caricatura que fan de les altres és un mal assumpte. En canvi, escoltar alhora i amb interès CiU, PSC, IC i ERC és un exercici una mica esforçat, ja que usen vocabularis diferents, però enriquidor. I pot ser una bona preparació per viure la pròxima campanya electoral com a espectadors apassionats i lúcids, en comptes d'haver-la de suportar com un maldecap.

Efectivament, cada partit polític explica bé les seves idees i caricaturitza les de l'adversari: això passava fa vint anys i passa encara ara.

 

 

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>