Perestroika per a què?

 

Publicat al diari Avui el 7 de desembre del 1987.

Mikhaïl Gorbatxov, amb la perestroika a la Unió Soviètica i, de retruc, als països que són dins la seva òrbita, i Deng Xiaobing, amb la reforma a la Xina, acabaran descobrint la sopa d'all. Vull dir que, si tot va bé, implantaran a la llarga coses que ja fa temps que han estat inventades.

De mica en mica, s'adonen que hi ha d'haver un sector econòmic privat, a més d'un de públic i un de cooperatiu. Que el mercat serveix per regular l'economia. Que és més rendible pagar un subsidi permanent als qui no tenen feina que no pas mantenir-los ocupats en empreses que perden calés per tot arreu. Que el salari ha de basar-se en la qualificació i en la productivitat de cadascú. Que obrir la porta al capital estranger, segons com, va bé. Que el pluralisme i la llibertat són valors positius. Que els governants han de gaudir de popularitat i se'ls ha d'elegir democràticament. Que la divisió de poders és una cosa bona. Que, en definitiva, i com ja saben des de fa molts anys les esquerres occidentals, la democràcia és el sistema social més avançat que hem inventat els humans.

L'Estat de dret socialdemòcrata a l'estil europeu hauria de ser l'objectiu final de la perestroika. Tant de bo sigui així. Hi posen pals a les rodes els immobilistes d'est enllà, que perdrien privilegis en una societat més lliure i més eficaç. També hi posen pegues els reaccionaris d'oest enllà, que necessiten com de l'aire que respiren de l'espantall d'un comunisme antipàtic per justificar tota mena de feixismes. Però ho volem tots els homes de bona voluntat.

Quan aquest article meu va ser publicat, la perestroika era nova de trinca. Si el final del camí de les reformes de Gorbatxov i de Deng Xiaobing hagués estat, efectivament, l'Estat de dret socialdemòcrata a l'estil europeu, ara viuríem en un món millor. Però ja sabem que el que ha passat és que Rússia i la Xina han deixat de ser comunistes per esdevenir societats de capitalisme salvatge amb governs autoritaris.

  

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>