Unió i Convergència

 

Publicat al diari Avui el 16 de novembre del 1987.

Hi ha una cosa d'Unió Democràtica que sempre m'ha agradat i és la doble fidelitat a la ideologia i a la pàtria. Sempre han estat allò que als anys trenta se'n deia un partit catòlic i ara en diem democratacristià i, també, sempre han estat patriotes. Totes dues coses alhora. Durant la República, que era un règim laic. Durant la guerra, en què van trobar-se entre dos focs: Carrasco i Formiguera va haver de fugir dels faistes que volien matar-lo i va caure presoner de Franco, que el va afusellar. Durant el règim del nacionalcatolicisme, d'una nació que no era la seva, d'un catolicisme que no era el seu. Durant la transició, en què els ucedistes volien absorbir-los.

Aquest exemple d'Unió Democràtica, que el cap de setmana que ve es reuneix en congrés a Mataró, l'haurien de seguir tots els partits catalans. Cal que tots siguin patriotes, amb la definició que triïn: catalanista, nacionalista, independentista; amb l'estratègia que prefereixin: autonomies, federalisme, Estat confederal, autodeterminació. Però alhora cal que tots afirmin la seva ideologia. És ben necessari, si volem avançar cap a la normalitat nacional.

L'únic partit que es resisteix a definir-se ideològicament és -paradoxes de la vida- el soci electoral d'Unió, és a dir, Convergència Democràtica. AP és conservadora, el CDS és centrista, el PSC és socialista, IC és d'esquerres partint de l'herència comunista, ERC és d'esquerres a partir de la tradició republicana. I Convergència, què és? Ara convé definir-se. Sent nacionalistes i res més no n'hi ha prou.

Una obra imprescindible per conèixer a fons la vida i la mort de Manuel Carrasco i Formiguera és la biografia escrita per Hilari Raguer, monjo de Montserrat. És un llibre del tot recomanable.

 

Publicat dins de política | 2s comentaris

2 comentaris a l'entrada: Unió i Convergència

  1. Anònim diu:

    Alguns “socialistes” volen Convergència en una posició en concret, per després poder Inventar propaganda “que torna la dreta” “que ve el llop”. Convergència per mi ja està possicionada fa temps, cap al centre, i Unió el fa mirar a la dreta. I almenys van de cara, saps que són de centre dreta, i tiren endavant en el que creuen.Els socialistes en canvi es un centre esquerra, però s’amaga amb l’etiqueta “esquerra i socialista”, per captar vots. Quan de socialisme no en té res, ni l’exerceix. Molts ( no tots ) dels socialistes que conec, es proposen com a futur, ser funcionari, xupar de l’estat i arribar com més amunt millor, per que es cobra més. Ja veus quina diferència amb les teories de Marx.Per deixar d’enganyar, primer haurien de canviar-se el nom.

  2. Joan diu:

    Qui s’hauria de definir són els socialistes, que primer feien campanya contra Alejo vidal quadres, i ara el voten com a visepresident del parlament europeu. Això si que és Hipocresia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>