Per què no?

 

Publicat al diari Avui el 28 de setembre del 1987.

"Encara que a Catalunya el seu triomf fou conhortador, de tots els diputats que es presentaren a la Península, no n'havia sortit ni un. Els viatges, les conferències, l'energia terrible que havia gastat aquell home durant una mesada llarga, i els milions de pessetes amb els quals les forces vives contribuïren al seu gran esforç, no havien servit per a res". No, no és la crònica del fracàs de l'operació reformista de Miquel Roca, sinó la de l'Espanya gran de Francesc Cambó, recordada per Josep M. de Sagarra. Amb aquestes dues lliçons de la història, seria forassenyat un tercer intent. No obstant, és obert el debat sobre el mal anomenat front espanyol de CiU.

El president Pujol va declarar inaugurat aquest debat ja fa temps, però la veritat és que no ha avançat gaire. I és tanmateix un debat important, que interessa a tothom, no solament a la gent de l'àrea convergent. Per això goso ficar-hi cullerada.

La sortida més coherent amb l'ideari de Convergència i Unió seria que tots dos partits eixamplessin el seu àmbit territorial al País Valencià i a les Illes, integrant Unió Mallorquina en el segon cas. De perdre-hi, no hi perdrien res, al contrari; i la fraternitat entre els països de llengua catalana donaria un pas endavant. Poden emmirallar-se en els partits nacionalistes bascos, que tots són també presents a Navarra, i Eusko Alkartasuna a Euskadi nord i tot. Com que el nom no fa la cosa i de vegades fa nosa, no caldria que s'anomenessin CiU dels Països Catalans, sinó Convergència Democràtica punt i Unió Democràtica punt. Per què no?

Més de vint anys després de publicar aquest article meu, és ben clar que l'Espanya castellana no compra productes polítics catalans: ni l'Espanya gran de Francesc Cambó, ni l'operació reformista de Miquel Roca, ni el federalisme de Raimon Obiols i Pasqual Maragall. D'altra banda, Esquerra Republicana ha fet exactament el que jo proposava a Convergència i Unió: eixamplar el seu àmbit territorial al País Valencià i a les Illes; en canvi, Convergència i Unió ha preferit de cultivar la bona relació amb el Bloc Nacionalista Valencià, amb Unió Mallorquina i amb Unió Menorquina i integrar aquests partits a la Coalició per Europa de cara a les pròximes eleccions.

 

Publicat dins de política | 2s comentaris

2 comentaris a l'entrada: Per què no?

  1. Carles Duarte diu:

    Molt encertat l’article! Massa sovint som nosaltres mateixos els principals responsables d’empetitir els horitzons. Ens cal més generositat i ambició, no recloure’ns, sinó compartir més. En política construir ponts és un principi essencial que fonamenta el progrés per damunt de l’excaerbació de la confrontació bel.licosa.
    Carles Duarte

  2. Enric de Vilalta diu:

    Les exportacions són bones si hi ha compradors. Si després de mirar de fer forat en el mercat només t’emportes patacades, val més mirar d’obrir-ne d’altres (sense deixar d’intentar construir complicitats).
    Acabo de llegir l’article que has publicat a la revista Idees (frc) i m’ha semblat molt bo. Felicitats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>