Socialistes

 

Publicat al diari Avui el 21 de setembre del 1987.

N'hi ha que estan ben convençuts que tots els socialistes són iguals, que Alfonso Guerra i Raimon Obiols són com germans bessons. És la mateixa mena de gent que els que troben que tots els catòlics són iguals o els que creuen que tots els comunistes són iguals. Arran de la proposta federalista del PSC hi ha hagut un esclat de simplisme antisocialista.

Els socialistes catalans, amb el suport immediat dels balears i l'adhesió posterior dels valencians i els andalusos, afirmen que l'Estat de les autonomies no ha de tendir cap a un neocentralisme i propugnen una solució federal, aprofitant al màxim les possibilitats federalistes de l'actual Constitució i, a la llarga, reformant-la. Per al PSC, les comunitats tindrien totes el mateix horitzó federal, però n'hi hauria que farien de locomotores, que hi arribarien abans: "No serien autonomies privilegiades, sinó precursores".

La iniciativa del PSC no solament aprofundiria l'autonomia catalana, sinó que també faria avançar les autonomies germanes del País Valencià i les Illes. Que és electoralista? Tot el que diuen i fan els polítics connota electoralisme. Però és una bona perspectiva, sí o no? Personalment, situo la nostra plenitud nacional més enllà de l'Estat federal. Ara bé: entre l'Estat franquista i l'autonòmic, trio el segon; entre el que tenim ara i el federal, trio el federal.

No cal ser socialista per veure-ho, això. Tampoc no cal ser catòlic per enyorar Joan XXIII i tenir tírria a Joan Pau II. Ni cal ser comunista per celebrar que Stalin és mort i enterrat i que Gorbatxov va pel món firmant acords de desarmament. N'hi ha prou de no tenir mala fe. Res més.

Els somnis no realitzats també formen part de la vida viscuda. El somni federalista del PSC, ben viu l'any 1987, quan jo vaig escriure i publicar aquest article, forma part de la vida del PSC, tot i que ha estat desmentit per la realitat actual: l'Estat de les autonomies tendeix ara clarament cap al neocentralisme.

 

 

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>