Cicle electoral

 

Publicat al diari Avui el 22 de juny del 1987.

Ara a Catalunya tots els anys seran electorals. No sóc dels qui s'exclamen dels diners de les campanyes; penso que són un tribut raonable a la democràcia. Més val gastar-se'ls així que no pas en bombes terroristes com ETA o en material repressiu com Pinochet. El que m'agradaria és que, més enllà de les setmanes pròpiament electorals, visquéssim en debat permanent, tant la societat civil com el poder públic. El calendari ens ho facilita.

L'any que ve, 88, hi haurà eleccions autonòmiques. Hauria de ser any de debat sobre l'autonomia catalana, la vida del nostre Parlament, la política del Consell Executiu, la normalització del català. L'altre any, 89, europees. La unitat econòmica i política de l'Europa de la pluralitat cultural, si s'ha de basar en els Estats o ha de tendir a buidar-los i a potenciar els municipis i les nacions naturals. El 90, generals. La política del Govern, i si l'Estat de les autonomies evoluciona cap a un Estat avançat i federal, capaç d'integrar la realitat plurinacional d'Espanya, o va cap a un Estat modern però neocentralista. El mateix any, sindicals. El paper dels sindicats, els drets dels treballadors, la desocupació, la vida a l'empresa, la política econòmica. El 91, municipals. L'autonomia dels ajuntaments, l'augment dels pressupostos locals i de les competències, el model de futur que tria cada ciutat o cada poble. I durant l'olímpic 92, autonòmiques: tornem-hi, que no ha estat res.

Tothom sap què vol dir la locució societat civil, que apareix en aquest article meu de l'hemeroteca personal. És una expressió, però, que actualment no m'agrada; em convenç més àmbit civil. Per què? Doncs perquè  les institucions polítiques també són societat, també en formen part.

 

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>