BCNegra i Petros Màrkaris

BCNegra

Petros Màrkaris és el guanyador del VII Premi Carvalho i rebrà el seu guardó durant aquest dies de la Trobada de Novel·la Negra de Barcelona (del 2 a l’11 de febrer). L’escriptor grec està considerat com un dels representants més clars d’allò que s’anomena novel·la negra mediterrània: corrupció, manipulació de poder, diferències entre la justícia i llei o el comportament mesquí dels poderosos. Us sona?

També us sonarà el caràcter del personatge principal de les històries de Màrkaris. Kostas Jaritos i Pepe Carvalho tenen moltes coses en comú. Ambdós són testimonis directes de la transformació i l’evolució de les seves ciutats, Atenes i Barcelona, protagonistes indispensables de les històries que s’expliquen. Els carrers, els personatges foscos, les olors, la cuina dels bars o els llibres. El color de la ciutat, però, no és igual. La Barcelona de Vázquez Montalbán dels anys 70 i 80 era encara fosca, amb les parets dels edificis  pedra negra per la pols acumulada durant segles. Després van venir els JJOO i la campanya ‘Barcelona posa’t guapa’ i la cosa va canviar, com també Atenes, que va conservar el color blanc dels seus edificis després dels seus esperats Jocs del 2004, també va netejar els carrers una mica. Barcelona i Atenes han passat pel tenebrisme de la dictadura i després per l’esperança de la llibertat i la democràcia. Barcelona i Atenes són unes ciutats lluminoses i sorolloses i generosament enigmàtiques. A Atenes, les pedres del passat s’acumulen a les places i el present es presenta complicat i misteriós.

Petros Màrkaris

L’última novel·la de Petros Màrkaris, Con el agua al cuello (Tusquets), la cinquena entrega de la sèrie, com no podia ser d’una altra manera, està centrada en la crisi econòmica. És un diumenge de l’estiu de 2010. El comissari Jaritos està celebrant la boda de la seva filla Katerina. El dia següent rep la noticia de la mort de Nikitas Zisimópulos, antic director de banc. L’assassinat coincideix amb l’amenaça d’una persona desconeguda contra els bancs, animant els ciutadans a boicotejar les entitats financeres i que no paguin els seus deutes i hipoteques. La història està ambientada, és clar, en una Grècia en bancarrota, amb els ciutadans que es manifesten indignats per la ciutat.

Petros Màrkaris, nascut a Istanbul, de pare armeni i mare grega. És traductor dels grans autors alemanys: J.W. Goethe, Arthur Schnitzler, Bertolt Brecht y Thomas Bernhard.

BCNegra reuneix aquest any més de seixanta autors, entre els quals destaquen els nous novel·listes que  situen els seus detectius a Barcelona: Laura Fernández, David C. Hall, Toni Hill, Julián Sánchez o Carlos Zanón. Entre els autors internacionals que assisteixen a la trobada, podem comptar Jeffery Deaver, autor d’El coleccista de huesos, Anne Perry, que ambienta les seves històries a l’època victoriana.

Aqui deixo l’enllaç de la Web de BCBNegra.

Continuara…

Publicat dins de Autors, Novel·la, novel·la negra, Premis | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>