Podrà fer Rajoy que la dreta espanyola passi pàgina?

La moderació i la prudència que mostren Mariano Rajoy i les veus oficialment autoritzades del Partit Popular (entre les quals és obvi que no figura la de Jaime Mayor Oreja i és dubtós que hi comptin algunes altres com la d’Esperanza Aguirre) és prova de que les coses van de debò després de l’anunciada renúncia a la violència per part d’ETA.

Quan el president del Partit Popular diu que “cal estar a l’altura de les circumstàncies” no només està alimentant l’esperança de milions d’electors que el portaran aviat a la Moncloa. En les declaracions públiques del candidat popular s’observa també la intenció de moderar la posició dels sectors més durs de la dreta espanyola, aquella que habita dins del seu mateix partit i aquella que es mou a la rodalia política i mediàtica del PP, molt avesada a alimentar-se argumentalment de la confrontació amb ETA i del rebuig a qualsevol idea via negociada per a la pau.

A uns quants actors de la dreta -la política i la mediàtica- la nova situació els agafa amb el pas canviat malgrat els indicis dels darrers mesos que han precedit al comunicat d’ETA. És el cas, evidentment, de Mayor Oreja, i sembla que és també és la síndrome que pateixen els editors d’algunes capçaleres de la premsa madrilenya. També és el cas de diputada i candidata Rosa Díez qui, amb el seu projecte polític personalista, intenta créixer en les frontisses entre el PP i el PSOE encara que, en aquest àmbit, la seva posició i les seves paraules s’acosten més a la línia dura de Mayor Oreja.

El PP de José María Aznar, Angel Acebes i Mayor Oreja no va dubtar en instrumentalitzar políticament la lluita contra el terrorisme d’ETA fins al punt de contribuir eficaçment a la derrota electoral de Mariano Rajoy l’any 2004 per culpa d’aquella gran mentida (o confusió teledirigida) sobre els atemptats de l’11-M.

Les coses són molt diferents ara. Les perspectives electorals de Rajoy són més sòlides que fa set anys i mig i -el que és més important- amb l’adéu a la lluita armada, ETA ha confirmat, com no ho havia fet mai, que ha perdut en el combat contra la policia i contra l’Estat del dret. Els terroristes han admès, de fet, que només estan en condicions d’esperar una sortida a la seva rendició. Aquesta situació és totalment nova i requereix una altura de mires que obliga a deixar enrere vells tacticismes o jocs polítics a compte del terrorisme.

Rajoy sap que ell pot recollir els fruits de les llavors de la pau que s’han sembrat per molta gent i durant molt de temps, però de forma molt especial durant aquests darrers anys de l’etapa Zapatero. Però el líder del PP haurà de superar un repte complicat en clau interna: haurà de ser capaç de canalitzar i de temperar la posició del seu propi partit i el de la tota la dreta política, la moderada i l’extrema, perquè tots -els durs i els més dialogants- aposten per ell.

El temps que ara comença serà difícil i no hi ajudarà gens que s’alcin veus disposades a escalfar l’estat d’ànim de les víctimes. Si Aznar i Mayor Oreja fan sentir gaire la seva veu poden ser un problema.

Etiquetat com a , , , , , , , , | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>